Facebook

 
 

Tweet en Google

Winkelmandje

 x 
Winkelwagen is leeg

Wie is online

We hebben 56 gasten en geen leden online

Zoeken

S5 Tell a Friend

Buienradar


Facebook Like Button

Keltisch zeezout

Keltisch Zeezout Lekker en gezond      P1018837_web  

Het Zout van Bretagne : een vrucht van alle elementen uit de natuur die samen komen: het water uit de Oceaan, de klei van de aarde, de warmte van de Zon de droogte van de wind


Keltisch zeezout  bevat alle mineralen en sporenelementen die men nodig heeft!.
Keltisch zeezout is goed voor jong en oud, voor mensen, dieren en zelfs planten.
Iedereen die bewust bezig is met gezondheid zal geïnteresseerd zijn in de werking van Keltisch Zeezou
t

Alle producten worden door onszelf gehaald en gecontroleerd. Zo bent u er zeker van dat u het beste van het beste in huis haalt.

Kwaliteit gegarandeerd

Ons zout komt uit de Guerande zoutpannen waar het natuurlijk ontstaat door de oceaan, zon en wind

Nature & Progress label

Ons Keltisch zeezout heeft het label "Nature & Progress" voor milieuvriendelijke landbouwpraktijken.
Hierdoor is het geschikt voor biologische voeding en is een 100% natuurlijk zout gegarandeerd.

 

  • Het zeezout is met de hand geoogst volgens een eeuwen oude ambachtelijke procedure.
  • Ons zeezout is 100% natuurlijk en ongeraffineerd en bevat geen toevoegingen.
  • Het wordt strikt gecontroleerd door officiële instanties.
  • Het Nature & Progrès (biologische landbouw) label fungeert als een garantie voor behoud van het milieu.

Waarom Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout is het meest natrium arme zout ter wereld, door de interactie van het Atlantische zeewater met de zure kleibodem in de Keltische kleimoerassen wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent.

Keltisch zeezout is toch heel iets anders dan het zeezout dat je in de winkel koopt.
Zelfs het zeezout dat je in de natuurwinkel kunt krijgen: oerzout of Himalaya zout is niet hetzelfde als Keltisch zeezout, want het is landzout en dat maakt het verschil.

Het meeste zout dat vandaag de dag verkocht wordt, inclusief ‘zeezout’ dat in natuurvoedingswinkels verkocht wordt, is landzout.
Er worden soms misleidende namen aan gegeven, zoals bijvoorbeeld ‘oerzout’, maar het is gewoon landzout.
Helaas maakt de wet geen onderscheid tussen landzout en zeezout.

Het Keltische zeezout dat echt uit de zee komt het product is van zonlicht en water.
Landzout is zout dat opgesloten is geraakt in droog en donker land, dat is het grote verschil.
En hoewel er wel enkele ondernemers zijn die zeggen dat ze het echte Keltische zeezout verkopen is het toch slimmer om eerst even na te vragen of ze weten hoe de samenstelling is van het zout.
Meestal is het zeezout wat verkocht wordt in de winkel geraffineerd en gezuiverd en het ziet er mooi wit uit.
Helaas...maar het komt allemaal uit dezelfde bron.
Maar wanneer je écht zuiver zeezout wilt hebben dan kun je daarvoor niet in de winkel terecht.

Wat is precies Keltisch zeezout

Met Keltisch zeezout wordt bedoelt het zout uit het gebied Guérande, Bretagne, Frankrijk.

Daar ligt aan de kust een lagune (moeras) met een grijze kleibodem, deze geeft niet alleen de kleur aan het wereldberoemde Sel Gris.
Door de zuren in de kleibodem wordt het verse zeewater op een natuurlijke manier sterk gezuiverd.
Door de kleibodem neemt het zout ook meer mineralen op dan dat van bijvoorbeeld een zandbodem.
Het Sel gris is in de originele vorm, een grof, grijs en vers, dus vochtig zeezout!

De eigenschappen en invloed van ongeraffineerd zeezout op levende organismen zijn indrukwekkend.

Zeewater heeft van nature een natriumgehalte van 97 tot 99 procent, maar na de interactie van het Atlantische zeewater met de bodem in de Keltische kleimoerassen wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent.
Dit maakt Keltisch zeezout het meest natrium arme zeezout ter wereld.
Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt.
Dit komt de mineralen inhoud van het zout alleen maar ten goede!
De kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking.

Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren.

Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven.
De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout daarna handmatig op.

Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact.

Het is gebleken dat het zout onvervuild is door deze aloude zuiveringsmethode.

Keltisch zeezout bevat vierentachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan.

Dit is zichtbaar in de kristallen die van uiteenlopende grootte zijn en de zeer complexe, zachte smaak waarin behalve zouttinten ook zoet- en zelfs bittertinten proefbaar zijn!

Hoe wordt het gewonnen

Vers zeewater stroomt bij vloed in de lagune.

Door het zeewater eerst in grote (natuurlijke) basis (vasiére) op te slaan kan het water zich ontdoen van zand, takjes en andere drijvende zaken.

Daarna wordt het reeds zouter geworden zeewater via kleinere basis (cobier) geleid naar de zoutpannen.
In de zoutpannen (fards) komt een laag van ongeveer een halve meter zeewater.
Wanneer het zeewater sterk is ingedampt door de krachtige zon, gaat het naar kleinere zoutpannen (oeilletes)  om uit eindelijk uit te kristalliseren tot zout.
Bijna elk land wat aan de kust ligt en voldoende zon uren heeft maakt zout van zeewater.
Derhalve kan het gebeuren dat door een lange periode van slecht weer een gehele oogst kan mislukken.

Welke mineralen bevat het

Voor 84% bestaat het uit:  (NaCl) Natrium Cloride
Voor 14% uit: Sulur, magnesium, calcium, potasium
Voor 1,99% uit:  Carbon, bromine, silicon, nitrogen, ammonium, fluorine, phosphorus, iodine, boron, lithium
Voor 0,0003% uit: Argon, rubidium, copper, barium, helium, indium, molybdenum, nickel, arsic, uranium, manganese, vanadium, aluminum, cobalt, antimony, silver, zinc, krypton, chromium, mercury, neon, cadmium, erbium, germanium, exnon, scandium, gallium, zirconium, lead, bismuth, noibium, gold, thulium, thallium, lanthanum, neodymium, thorium, cerium, cesium, terbium, ytterbium, yttrium, dysprosium, selenium, lutetium, hafnium, gadolinium, praseodymium, tin, beryllium, samarium, holmium, tantalum, europium.

Zeemineralen als bouwstoffen

Mineralen zijn de bouwstoffen van het leven.
De zee is de 'oersoep' van waaruit alle leven komt.
Er is geen plek op de aarde waar meer mineralen geconcentreerd zijn dan de zee.
Zeewater bedekt maar liefst 70% van het aardoppervlak.
Het dieren- en plantenleven gedijt in een onvervuilde zeeomgeving zo goed dat er met gemak een dubbele levensduur wordt bereikt ten opzichte van landleven in een volmaakte gezondheid.
Dit komt omdat ziekte het gevolg is van mineralentekort en verzuring en dit komt in een zeeomgeving van nature niet voor.
Indien dit wel het geval is, dan is de mens hiervoor verantwoordelijk, niet de natuur.

Zeemineralen en de mens

Om je eigen geconcentreerde zoutwater oplossing te maken is heel makkelijk: doe 1/3 van een goede kwaliteit grijs zeezout in een afsluitbare fles of pot.
Gebruik hiervoor dus geen zeezout uit de supermarkt want dat is vaak gewoon geraffineerd tafelzout in grotere kristallen.
Natuurvoedingswinkels en toko's verkopen geen echt zeezout.
Vul de pot of fles af met goede kwaliteit water (gefilterd kraanwater of bronwater).
De fles of pot regelmatig schudden totdat het zout is opgelost.
Er kan wat zout op de bodem van de fles of pot blijven liggen, maar dat is oké.
Het water is dan verzadigd en je hebt geconcentreerd mineraalwater met 84 elementen erin in exact de juiste verhouding.
Het zal er een beetje grauwig van kleur uitzien, maar dat hoort zo want het zout ondergaat geen enkele bewerking en word dus zo van de bodem geschept.
Dit mengsel van water en zout noemt men ‘Sole’ of door sommige ook wel ‘Solé’ genoemd.

De toepassing

Elke dag 1 of 2 theelepels van dat water oplossen in water,  en opdrinken.
Het beste is ’s morgens bij het ontwaken als eerste een glas met sole te nemen en ’s avonds voordat je gaat slapen.
Een betere, goedkopere en effectievere manier om jezelf natuurlijke mineralen toe te dienen is er niet.

Het geconcentreerde zoutwater niet bewaren in de koelkast, maar gewoon op kamertemperatuur op een koele plek uit het zonlicht.
Op deze manier is het oneindig houdbaar.

Bij  psoriasis, eczeem of uitslag, kan het Keltische zeezout er mede aan bijdragen dat uw huid tot rust komt!

  • Gebruik in bad geeft positief effect van rust.
  • Werkt verlichtend voor: eczeem, psoriasis en schimmels.

Tandpasta

Sommige mensen poetsen dagelijks hun tanden, tandvlees en tong met een paar korreltjes Keltisch zeezout en hebben ervaren dat zij er in korte tijd wittere tanden, sterker tandvlees en een schonere tong door gekregen.
Het zout is zacht dus schuurt niet het glazuur van de tanden eraf
Laat na het poetsen het zout, dat zich heeft vermengd met het speeksel, nog enkele minuten rondgaan in de mond waarmee dagelijks de gehele mond ontsmet wordt en wordt voorzien van een basisch milieu

Het zout nooit wassen.

Spoel nooit van te voren het zout met water, want dan spoel je een waardevol mineraal weg.
Namelijk magnesium. Magnesium is goed voor het hart en het bloed.
Dat is ook juist het grote verschil met ‘gewoon’ zout of zeezout.
Gewoon keukenzout of zeezout wordt gewonnen en daarna in de fabriek bewerkt, alles wordt er uit gehaald, er blijft alleen natrium over en daarna wordt er weer jodium toegevoegd. Hoe vreemd?


Mineralen en water zijn de bron van leven.
Mineralen werken als activators, als sleutels. Iedereen die een tekort heeft aan mineralen mist dus 'sleutels' die op bepaalde plekken in je lijf het 'contact' in werking zetten.
Met alleen vitamines kom je er niet.
Je kunt het meest vitaminerijke voedsel tot je nemen en toch ziektes en kwalen krijgen, omdat je een mineralentekort hebt. De vitamines zullen dan voor een deel letterlijk niet hun weg vinden in je systeem.
Mineralentekort wordt vaak gezien als de bron van alle ziekte.
Kijk naar de kwaliteit van groente en vlees uit de commerciële industrie en de alsmaar verslechterende gezondheid van mensen en je ziet het belang in van mineralen als activators.
Door dagelijks zeemineralen in verdunde vorm te drinken, vul je je mineraalhuishouding aan en onderhoud en verbeter je daarmee je gezondheid en vitaliteit
.

Zeemineralen als bemesting

Wanneer zeemineralen de voeding vormen voor het plantenleven worden de planten en de bodem voorzien van meer mineralen en spoorelementen dan ze via andere vormen van bemesting krijgen, inclusief biologische.
Alle op de aarde voorkomende mineralen en elementen, zowel bekend als onbekend, komen voor in zeewater.
Wetenschappers hebben tot nu toe 92 elementen geïdentificeerd in zeewater en 84 mineralen in ongeraffineerd zeezout.

Het ligt dus eigenlijk voor de hand om zeemineralen in verdunde vorm te gebruiken op de 30% landmassa waarop wij leven.
In tegenstelling tot een gezonde zeeomgeving treedt op het land eerder ziekte, veroudering, verkorte levensduur en celdegeneratie op.
Doordat met verdunningen wordt gewerkt die zo extreem zijn dat je het zout niet of nauwelijks proeft, treedt er geen verzilting van bodem en plant op, zodat de mineralen en spoorelementen maximaal op kunnen worden genomen en gebruikt kunnen worden voor de groei, ontwikkeling en weerstand van het gewas.

Zeemineralen voor de moestuin Op 10 ltr water  ong. 5gr.

Ziekte is verzuring.

Zeemineralen alkaliseren en mineraliseren de bodem, hetgeen leidt tot een gezonde bodem en bodemleven.

Insecten, schimmels en andere ziektekiemen ruimen uitsluitend zwakkere gewassen op en zullen wegblijven bij op zeemineralen geteelde gewassen, ofwel de gewassen zijn er beter tegen bestand.

Onkruid gedijt vaak op een ietwat verzuurde bodem en zal dus ook eerder wegblijven. Insecticiden, fungiciden en herbiciden worden hiermee overbodig.

Dergelijke chemische middelen hebben een sterk verzurende werking en zullen de bodem en het bodemleven alleen maar meer verarmen, omdat ze niet samenwerken met de natuur maar ertegen.
Hetzelfde geldt voor kunstmest en niet gecomposteerde biologische mest.

Zeemineralen zijn een natuurlijk alternatief waarmee je werkt met de bouwstoffen van het leven en in volmaakte harmonie met de natuur.

Zeemineralen voor de kamerplanten

Voor kamerplanten een afgestreken ouderwets theelepeltje of een halve moderne grotere koffielepel goede kwaliteit zeezout oplossen in een lege limonadefles van een liter of anderhalve liter.
Beiden zijn veilige doses.
Je kunt dit doen door wat warm water toe te voegen en te schudden, waardoor het zout sneller oplost en daarna de fles met koud water afvullen.
In principe is het zo dat de kwaliteit van het water mede het resultaat bepaalt, ik heb met gewoon kraanwater uitstekende resultaten behaald, omdat in het gebied waarin ik woon het water van goede kwaliteit is.

Je kunt spelen met zowel de dosis als met de frequentie van bemesten.
Wat dat laatste betreft, moet je in gedachten houden dat net als bij mensen de planten en bodem efficiënter met water gaan omspringen als ze zout tot zich nemen.
Je hoeft dus minder vaak water toe te dienen als er zeezout in zit.
Een gouden regel is om even je vinger in de toplaag te steken en te voelen of het nog vochtig is en pas opnieuw zeemineralen toe te dienen als de bodem nagenoeg droog is.
De plant bouwt hierdoor bovendien weerstand en kracht op door het maximale uit de voeding te halen.
Wat betreft de toe te dienen dosis is het een goed idee om voor bloemen en kruiden een theelepeltje zeezout op te lossen in anderhalve liter water en voor gewone planten in een liter water.
Bloemen en kruiden hebben namelijk een lagere zouttolerantie.
Een uitzondering hierop vormen mediterrane kruiden als bijvoorbeeld basilicum en munt, die kunnen wel wat hebben.

Mocht de plant gele bladeren krijgen, dan is er sprake van lichte zoutschade.
Geen paniek, want de plant kan tegen een stootje en komt er wel weer bovenop mits je natuurlijk niet zout toe blijft dienen maar in plaats daarvan juist verdunt met alleen water. Wacht tot de plant hersteld is en dien dan een lagere dosis toe, dus bijvoorbeeld een half theelepeltje in een liter of anderhalve liter water.
Gedijt de plant juist uitstekend op zeemineralen, te zien aan glanzende bladeren en snelle groei, dan kun je overwegen om de dosis te verhogen, dus bijvoorbeeld een bolle in plaats van afgestreken theelepel of zelfs nog meer.
Krijg je alsnog gele bladeren dan is de dosis te hoog en moet je verdunnen met water tot de plant hersteld is en een lagere dosis toedienen.
Experimenteer met de maximaal toe te dienen dosis.
Verdund zeezout niet gebruiken in combinatie met NPK-kunstmest die ze verkopen bij bloemhandels en tuincentra.
Een meer complete en gebalanceerde voeding dan zeemineralen is er niet en je verstoort de balans door dit te combineren met kunstmatige bemesting. Je kunt wel probleemloos natuurlijke middelen als groene theebladeren en dergelijke toevoegen.

 

Alle cellulaire leven heeft zijn oorsprong in de zee.
Zo is aangetoond dat bloed voor maar liefst 98% identiek is aan verdund zeewater.
Het enige verschil is dat zeewater een extra molecuul magnesium nodig heeft en bloed een extra molecuul ijzer (vandaar dat bloed rood is).
Wanneer een zeewaterverdunning echter in contact komt met bloed wordt het magnesium omgezet in ijzer waardoor de omzetting 100% is.
Zeewater kan dus worden gezien als een bloedplasma.

 

Ziekte wordt veroorzaakt door een mineralentekort, waardoor verzuring optreedt.
Met uitzondering van enkele mineralen zijn de meeste mineralen alkaliserend, ook wel basisch genoemd.
Om ziekte en verzuring tegen te gaan is alkalisering en mineralisering dus essentieel.

Aangezien zeewater en groene planten beiden het zeer alkalische magnesium als kern hebben met daarnaast nog talloze andere mineralen en spoorelementen zijn deze van vitaal belang voor het tegengaan van ziekte.

Zeemineralen en chlorofyl hebben het vermogen om alle cellulaire leven te regenereren, vooral wanneer de groene planten zijn geteeld op zeemineralen.

Dit omdat zeemineralen de bodem en het plantenleven verrijken met alle noodzakelijke mineralen en spoorelementen, de bouwstoffen van het leven, in precies de juiste samenstelling en verhouding.
Ze verschaffen de informatie en levensenergie aan cellen om te regenereren in plaats van te degenereren door de omgeving van de cellen te alkaliseren en te mineraliseren.


Op zeemineralen geteelde planten kunnen hetzelfde effect bewerkstelligen bij mensen en dieren die deze planten eten.

Chlorofyl als bloedplasma

Fotosynthese is de interactie tussen zonlicht en water.
Dit is de basis van al het plantenleven.
Ook dit is begonnen in de zee.
Chlorofyl (bladgroen) is het product van fotosynthese en leidde in de zee tot groene, eencellige organismes.
Deze spoelden aan op het land en dat leidde tot het plantenleven op het land.
Mensen en dieren hebben niet alleen een genetische connectie met de zee, maar ook met groene planten, want chlorofyl is voor dezelfde 98% identiek aan bloed.
Ook chlorofyl heeft magnesium als basis terwijl ijzer de basis is voor bloed.
De omzetting van het magnesium in chlorofyl naar ijzer is eveneens identiek wanneer dit in contact komt met bloed.
Clorofyl is dus een bloedplasma, net als zeewater, en wordt ook wel 'bloed van de plant' genoemd.

Zeemineralen en gras

Als er één gewas is waarmee het zeer dankbaar telen is op zeemineralen, dan is het wel gras. Gras groeit altijd en overal, het groeit op alles en op niets.
Het is de meest voorkomende groene plantensoort op de 30% landmassa waarop wij leven en het is een echte overlever.
Geef gras pure levenskracht in de vorm van zeemineralen en het zal letterlijk alle mineralen en spoorelementen in zich opnemen.
Dit in tegenstelling tot andere planten die een keuze maken uit het 'menu' dat ze via zeemineralen voorgeschoteld krijgen.
De geldende opvatting is dat veel planten, met name gras, stikstof nodig hebben om te groeien.
Stikstof bevordert weliswaar snelle plantengroei, maar teveel stikstof werkt onvoldoende voedend om voor werkelijke gezondheid van de plant te zorgen.

Goede voeding is een goede gezondheid, het is de brandstof die de motor draaiende houdt. Zeemineralen werken voedend omdat ze alkaliseren en mineraliseren en daarmee ziekte en verzuring buiten de deur houden.
De natuurlijke afweer van de plant wordt ondersteund.
Planten hebben mineralen nodig.
De plant komt op een natuurlijke manier wel aan zijn stikstof, net als koolstof en zwavel, omdat deze in de atmosfeer (lucht, regenwater) zitten.
Dit zijn levenscheppende substanties.
Zeemineralen moeten hier ook onder gerekend worden.

Zeemineralen bevorderen niet alleen een snelle groei, maar vooral een gezonde groei.
Bij geen enkel gewas is dit zo goed zichtbaar als gras.
Zelfs al is het verschil niet zichtbaar ten opzichte van gras dat op een andere manier bemest is, dan nog zal elke grazer onmiddellijk kiezen voor op zeemineralen geteeld gras als het dier de keuze krijgt, omdat het weet dat gras met zeemineralen een betere voedingswaarde heeft.
Op zeemineralen geteeld gras bevat namelijk naast een gebalanceerd complex van mineralen en spoorelementen ook zeer veel chlorofyl.
Het is dus goed voor het gras en de grazer.
Melk of vlees van deze dieren is daarmee weer goed voor de mens.
Er wordt hiermee een kringloop in werking gezet die letterlijk begint bij een goede bodem. Het woord 'land-bouw' krijgt daarmee zijn oorspronkelijke betekenis terug.

Zeemineralen en dieren

Herkauwers met hun meerdere magen kunnen probleemloos Keltisch zeezout eten, de bacteriën in hun maag kunnen deze met gemak verwerken.

Dit betekent dat het als aanvullend mineralencomplex voor koeien, schapen en geiten gebruikt kan worden door het ofwel toe te voegen aan het voer van de dieren, of door het in het drinkwater op te lossen.

Je kunt het als een extra watervoorziening toevoegen (1 tot 3 gram per liter), als een soort vloeibare liksteen.
Uiteraard NAAST het gewone drinkwater, zodat de dieren zelf kunnen kiezen.
Ik ben een voorstander van vertrouwen op de wijsheid van de dieren door ze een bak met zout aan te bieden waar ze naar eigen inzicht zout uit kunnen eten.
Dit is in de Franse Guérandestreek, waar wij ons Keltisch zeezout vandaan halen, al eeuwenlang het gebruik.

 

Voor je huisdier werkt het eveneens.

Maak een Sole op basis van 1/3e zout en 2/3e water.
Huisdieren zijn kleiner en lichter dan mensen, dus ga uit van minimale doseringen.
Het kan handig zijn om een pipetflesje te gebruiken, zodat je de Sole in de drinkbak kunt druppelen.
In de honden- en paardenwereld wordt al vaak gebruik gemaakt van een bepaald zeewier, IJslands mos genaamd, als aanvulling op het voer, dus waarom geen zeemineralen?

In de boeken van Murray en Walters staan de prachtige resultaten die ze behaalden met het groeien van gewassen op zeezout: de betere mineraal huishouding, de grotere weerstand tegen ziekte en plagen, dieren die konden kiezen kozen altijd met zeezout gegroeide gewassen enz. Ook bleken de dieren zelf veel gezonder te worden door het eten van gewassen met zeezout gegroeid.

Voor meer info over bevindingen met het Keltisch Zeezout zoek naar Rene Quinton op het internet.

www.levendenatuur.nl